SPIS TREŚCI
Spis treści
Przedmowa
Część 1.
1. Agrobiznes i jego otoczenie
Agrobiznes jako subsystem gospodarki narodowej
1.1. Historyczny proces wyodrębniania się agrobiznesu
1.2. Definicje
1.3. Ustalanie podstawowych wielkości charakteryzujących agrobiznes
1.4. Interakcje agrobiznesu z otoczeniem
1.5. Struktura agrobiznesu według sfer działalności
1.6. Podmiotowa struktura agrobiznesu
1.7. Miejsce agrobiznesu w gospodarce narodowej
1.8. Prawidłowości rozwoju agrobiznesu
Literatura uzupełniająca
2. Otoczenie rynkowe
2.1. Rynkowa orientacja działalności w agrobiznesie
2.2. Kompetetywność na rynku rolnym i żywnościowym
2.3. Zachowanie się konsumentów i popyt. Elastyczność popytu na żywność
2.4. Zachowanie się producentów i podaż. Elastyczność produkcji i podaży
2.5. Mechanizm kształtowania się cen
2.6. Niecenowe instrumenty regulowania rynku rolnego i żywnościowego
2.6.1. Cła i instrumenty paracelne
2.6.2. Opłaty wyrównawcze
2.6.3. Kontyngenty kwotowe
2.6.4. Podatek obrotowy
2.6.5. Kredyty preferencyjne
2.6.6. Kursy dewizowe
2.7. Ocena sprawności mechanizmu rynkowego w agrobiznesie
Literatura uzupełniająca
3. Otoczenie instytucjonalne
3.1. Państwo
3.2. Samorząd
3.3. Banki
3.4. Giełdy
3.5. Agencje
3.6. Fundacje
3.7. Doradztwo
3.8. Związki zawodowe rolników
Literatura uzupełniająca
4. Otoczenie społeczne i środowiskowe
4.1. Wieś jako środowisko produkcyjne i społeczne
4.2. Agrobiznes a rozwój obszarów wiejskich
4.3. Interakcje między rozwojem agrobiznesu a środowiskiem naturalnym
Literatura uzupełniająca
Część 2
Teoria produkcji i podaży
5. Gospodarka zasobami i czynnikami produkcji w skali makroekonomicznej
5.1. Cele alternatywne
5.2. Funkcja produkcji
5.2.1. Ziemia
5.2.2. Praca
5.2.3. Kapitał
5.2.4. Surowce
5.2.5. Wiedza techniczna
5.2.6. Zarzadzanie
5.3. Granice i koszty wzrostu produkcji
5.4. Zasady wykorzystywania i alokacji czynników produkcji
5.5. Równowaga i rozwój zrównoważony
5.5.1. Równowaga czynników produkcji w agrobiznesie
5.5.2. Równowaga międzygalęziowa
5.5.3. Rozwój zrównoważony
5.6. Popyt inwestycyjny
Literatura uzupełniająca
6. Nakłady i społeczne koszty produkcji żywności
6.1. Nakłady i koszty
6.2. Procesy transformacji w agrobiznesie
6.3. Koszty społeczne
Literatura uzupełniająca
7. Zagregowana funkcja podaży i reakcje dostosowawcze
7.1. Definicja
7.2. Czynniki określajace funkcję podaży
7.2.1. Charakter funkcji produkcji
7.2.2. Rynki czynników produkcji
7.2.3. Struktura kosztów
7.2.4. Stosunki między przedsiębiorstwem rolnym a godspodarstwem domowym
7.2.5. Przewidywania producentów
Literatura uzupelniajaca
8. Techniki wytwarzania i postęp
8.1. Techniki wytwarzania – definicje
8.2. Wspólczynniki techniczno-ekonomiczne
8.3. Techniki alternatywne
8.4. Rodzaje technik wytwórczych
8.5. Wybór technik wytwórczych i postęp
8.6. Mechanizmy przenikania postępu
Literatura uzupelniajaca
9. Efektywność produkcji
9.1. Kryteria oceny efektywności produkcji
9.2. Mierniki efektywności produkcji
9.3. Rachunki efektywności w skali makroekonomicznej
9.4. Warunki efektywnej produkcji
Literatura uzupelniajaca
10. Proces inwestowania i jego efektywność
10.1. Inwestycje – pojęcia podstawowe
10.2. Inwestowanie w agrobiznesie
10.3. Efekty nakladów inwestycyjnych
10.4. Efektywność inwestycji
Literatura uzupełniająca
Część 3
System finansowo-bankowy agrobiznesu
11. Procesy realne i strumienie pieniężne w agrobiznesie
11.1. Proces tworzenia i przepływy wartości. Interakcje: gospodarka narodowa/agrobiznes
11.1.1. Mechanizm rynkowy
11.1.2. Mechanizm nierynkowy (budżetowy)
11.2. Kryterium zysku (dochodu) w skali mikro- i wartość dodana w skali makroekonomicznej
Literatura uzupełniająca
12. System podatkowy agrobiznesu
12.1. Podatki bezpośrednie i pośrednie
12.2. Opodatkowanie działalności rolniczej
12.3. Podatek dochodowy
12.4. Podatek od nieruchomości
12.5. Podatek od towarów i usług (VAT)
12.6. Podatek akcyzowy
13. Dochody rolnicze
13.1. Tworzenie dochodów w gospodarstwie chłopskim
13.2. Podział dochodów na poziomie gospodarstwa chlopskiego
13.3. Dochód rolniczej spółdzielni produkcyjnej
13.4. Transfer dochodów: rolnictwo – gospodarka narodowa
14. Renta gruntowa
14.1. Istota renty gruntowej
14.2. Renta absolutna i różniczkowa
14.3. Renta gruntowa w gospodarce chłopskiej
14.4. Renta gruntowa w nierolniczych ogniwach agrobiznesu
Literatura uzupełniająca
15. System bankowy agrobiznesu
15.1. Szczególne cechy systemu bankowego agrobiznesu
15.2. System kredytowy agrobiznesu
15.3. Działalność depozytowa banków
15.4. Konta rozliczeniowe
Literatura uzupełniająca
16. Ubezpieczenia w agrobiznesie
16.1. Funkcje systemu ubezpieczeń
16.2. Ubezpieczenia majątkowe
16.3. Ubezpieczenia handlowe
16.4. Ubezpieczenia społeczne
Część 4
Agrobiznes i rynki światowe
17. Światowy problem żywnościowy
17.1. Nierównomierności rozwoju świata; nadwyżki i trwałe niedobory żywności
17.2. Strukturalna niewydolność niektórych systemów rolniczych
17.3. Koncepcje i sposoby walki z głodem i niedożywieniem
17.4. Działalnoć organizacji międzynarodowych powołanych do rozwiązywania światowego problemu żywnościowego i rozwoju rolnictwa
Literatura uzupełniająca
18. Światowe rynki żywnościowe
18.1. Międzynarodowy podział pracy w produkcji żywności
18.2. Zasada kosztów i korzyści komparatywnych
18.2.1. Koszty komparatywne – pojęcie i ogólne interpretacje
18.2.2. Analiza przykladu
18.2.3. Nowe teorie przewagi komparatywnej
18.3. Kształtowanie się światowych rynków produktów rolnych
18.4. Kształtowanie się cen światowych
18.5. Wolny handel, czy ochrona rynków krajowych?
Literatura uzupełniająca
19. Procesy integracyjne w agrobiznesie
19.1. Teoretyczne podstwawy integracji (koordynacji) międzynarodowej
19.2. Od światowych rynków branżowych do integracji międzynarodowej
19.3. Ważniejsze ugrupowania regionalne
19.4. Podstawy i osiagnięcia Wspólnej Polityki Rolnej krajów Unii Europejskiej
19.4.1. Wspólna polityka rynkowa Unii Europejskiej
19.4.2. Przekształcenia strukturalne
19.4.3. Osiagnięcia Wspólnej Polityki Rolnej
Literatura uzupełniająca
20. Integrowanie się Polski z Unią Europejską w dziedzinie agrobiznesu
20.1. Wybór procedur integracyjnych
20.2. Uklad Europejski
20.3. Liberalizacja rynków rolno-żywnościowych i WTO (GATT)
20.4. Członkostwo Polski w Unii Europejskiej i jego implikacje dla agrobiznesu
Literatura uzupełniająca
(zwiń spis treści)